Monday, September 6, 2010

Rakam kesalahan trafik guna telefon bimbit juga salah

Rakam kesalahan trafik guna telefon bimbit juga salahGERIK 6 Sept. – Pemandu yang menggunakan telefon bimbit berkamera bagi merakamkan kesalahan trafik pengguna lain turut melakukan kesalahan dan boleh disaman, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan.

"Penggunaan telefon bimbit ketika memandu turut tersenarai dalam kesalahan trafik dan dengan jelas, pemandu tidak boleh merakamkan kesalahan pengguna lain,” katanya kepada pemberita selepas melawat Stesen Penguat Kuasa JPJ di Jalan Gerik-Jeli, di sini hari ini.

Justeru katanya, pemandu yang mahu merakamkan kesalahan pemandu lain menggunakan kaedah itu hanya boleh berbuat demikian selepas mereka memberhentikan kenderaan mereka.

"Rakaman itu (juga) boleh dibuat dengan bantuan penumpang lain yang berada di dalam kenderaan itu,” kata Solah.

Beliau turut menjelaskan ramai pengguna salah faham mengenai kaedah itu dan pihaknya ada menerima rungutan daripada pengguna kerana rakaman yang diambil menggunakan telefon bimbit ketika memandu adalah satu kesalahan.

Bagaimanapun katanya, kaedah itu mendapat sambutan positif dan sebanyak 26,880 aduan bergambar diterima daripada pengguna jalan raya tahun lepas.

"Lebih separuh daripada aduan berkenaan iaitu 16,349 kes berjaya diselesaikan, manakala 5,872 kes masih dalam siasatan. Sejumlah 4,659 kes juga sudah disenaraikan kerana masih gagal membayar saman,” katanya.

No comments:

Post a Comment